Näin käytät Instagramin hashtageja lisäämään näkyvyyttäsi

Instagram - hashtags.jpg

Kaikki Instagramissa olevat varmasti käyttävät hashtageja tai ainakin tietävät, että niitä voisi käyttää. Mutta tiesitkö, että jos haluat saada lisää seuraajia - ja vieläpä niitä, jotka ovat sinun yrityksesi tai brändisi kohderyhmää - voit saavuttaa sen helpommin kun suunnittelet miten käytät hashtageja strategisesti juuri sinun brändillesi räätälöitynä? Tämä ohjeistus on suunniteltu niille yrityksille ja ihmisille, jotka haluavat kasvattaa Instagramissa seuraajamääriään ja siten lisätä näkyvyyttä omalle brändilleen. Jos käytät Instagramia vain huvikseen niin näitä ei todellakaan tarvitse tai kannata sen kummemmin mietiskellä vaan nauttia vain kivoista kuvista ja tarinoista. 
 

Mitä hashtagit oikein siis ovat? 

Hashtagit ns. luovat kategorioita kuville, joiden avulla kuvia voi selata ja löytää. Jos kuvitellaan, että Instagram on jättiläskokoinen arkistointikaappi niin hashtagit ovat sen kaapin kansioita. Voit käyttää maksimissaan 30 hashtagia per postaus.  
 

Miten valita sinun yrityksellesi/brändillesi sopivat hashtagit?

  • Lähde miettimään eri aiheita, joiden parissa brändisi/yrityksesi toimii. Mikä sinun alasi on? Mitä tarkalleen teet / myyt? Millaista maailmaa brändisi edustaa? Etsi sanoja näihin liittyen ja katso onko niitä hashtageina käytössä Instagramissa.

  • Onko Instagramissa muita samalla alalla toimivia, joilla on suositut tilit? Mitä hashtageja he käyttävät? Muista kuitenkin aina pohtia asiaa unelma-asiakkaasi näkökulmasta äläkä täysin sokaistu ja seuraa mitä muut tai kilpailijasi tekevät. Alan sisäiset hashtagit ovat siinä mielessä hyviä, että ne voivat auttaa sinua esim. löytämään tahoja kenen kanssa tehdä yhteistyötä. 

  • Jos toimit paikallisesti jollain tietyllä alueella, tutki myös mitkä ovat sen alueen suositut hashtagit, vaikka ne eivät suoraan liittyisikään bisnekseesi muutoin kuin alueellisesti. 

  • Etsi Instagram -käyttäjiä, jotka ovat sinun yrityksesi kohderyhmää ja katso mitä hashtageja he käyttävät / seuraavat. 

  • Käytä tarpeeksi tarkkoja hashtageja. Tällä tarkoitan sitä, että jos olet vaikkapa kakkujen tekijä, älä käytä hashtagia #cake, vaan kuvaile toimintaasi tarkemmin esim. #customcakes. Tässä kohtaa nostan yhden hyvin oleellisen asian nimittäin millä kielellä käyttää hashtageja. Suomalaisia on sen verran vähän ja niistä Instagramin suomeksi hashtaggaajia vielä vähemmän eli suosittelen käyttämään hashtageja sekä suomeksi että englanniksi vaikka kohderyhmäsi olisikin vain Suomessa ja vaikkapa vain Mikkelin alue. Koska esim. jos olet hieroja ja käytät hashtagia #hieronta niitä on tämän postauksen kirjoitushetkellä vain 7442 kpl ja #urheiluhieroja tagin alla on vain 1942 kpl. Kun taas englanniksi #sportsmassage alta löytyy kuvia 149 129 kpl. Pääpaino kannattaa toki pitää suomenkielisissä hashtageissa, mutta välillä voi heittää sekaan muutamia osuvia myös englanniksi, koska monet suomalaiset Instagramin käyttäjät seuraavat englanninkielisiä hashtageja - etenkin nuoret. Pääpiirteittän voisi sanoa, että suomenkielisissä hashtageissa voi olla melko laajakäsitteinen ja käyttää vaikka sitä alun esimerkkini hashtagia #kakku, mutta jos toimit englanniksi niin tee tarkempia valintoja ja kuvauksia. 

  • Lopuksi kiinnitä vielä huomiota siihen kuinka paljon kunkin hashtagin alle on merkittynä kuvia. Klikkaa Instagramissa suurennuslasin kuvaa ja kirjoita miettimiäsi hashtageja haku -kenttään yläreunassa ja katso kuinka paljon kullakin on kuvia merkattuna. Pyri löytämään hashtageja, joilla on 10 000 - 500 000 merkittyä kuvaa. Tämä siksi, että jos valitset käyttää hashtageja, joilla on esim. yli miljoona tägäystä, on hyvin oletettavaa, että niitä kuvia lisätään jatkuvasti lisää ja sinun kuvasi tippuu hyvin nopeasti listassa todella kauas ja momentumisi oman kuvasi kanssa kärsii eikä se kerkeä saada näkyvyyttä. Pienempien määrien seassa kuvasi säilyy kauemmin kärjessä ja sillä on siten mahdollisuudet saada enemmän näkyvyyttä. Kun tarkastelet suurennuslasin hakukentän kautta hashtageja ja kirjoitat hakukenttään jonkin sanan esim. valokuvaaja, Instagram antaa vaihtoehtoja samankaltaisille hashtageille. Tätä kautta on helppo etsiä lisää saman aiheen hashtageja ja voit helposti vertailla niihin tägättyjen kuvien määriä. Yleisesti ottaen on hyvä sekoittaa hashtageja, joilla on eri verran tägättyjä kuvia. 

 

Extravinkit

  • Tee sinun brändillesi sopivista hashtageista lista ja tallenna ne puhelimeesi, jotta voit poimia kuhunkin postaukseen sopivat hashtagit. Tee eri aihe-alueiden listoja. Esim. jos olet hyvinvointibloggaaja, tee oma lista ruoka-aiheisille postauksille ja oma lista hashtageja eri urheilulajien postauksille jne. 
  • Älä kuitenkaan käytä aina kaikkia ja etenkään koko ajan samoja hashtageja. Se saattaa pistää sinut Instagram algoritmien mustalle listalle eikä pelkkien samojen käyttäminen ole pitkässä juoksussa kannattavaakaan, koska hashtagit ja ihmisten käyttäytyminen muuttuvat siinä missä koko Instagram pelikin. Joo'o, sitä koko hommaa voi välillä ajatella vähän kuin pelinä ;) 
  • Keksi yrityksellesi oma hashtag ja käytä sitä kategorisoimaan omia ja asiakkaidesi julkaisuja, jolloin luot omaa miniportfoliotasi. 
  • Jos käytät jokaisessa postauksessasi 10-30 hashtagia, ne näyttävät aika rumalta ja voivat viedä huomiota varsinaiselta kuvatekstiltäsi. Voit kirjoittaa hashtagit myös kommenttikenttään kun olet julkaissut kuvan teksteineen, jolloin postauksesi näyttää siistimmältä. 

Kuulen mielelläni mitä mieltä olet tästä ohjeistuksesta. Oliko tässä sinulle jotain uutta vai oliko kaikki jo tuttua? Jäikö jokin asia vielä mietityttämään? Heitä kyssäriä taru@taruhanna.com jos haluat esim. kysyä jostakin kohdasta tarkemmin tms. 

Muutoin ei muuta kuin Instagramin iloa immeiset! #iloinen #creativeentrepreneur