Wordpress vai Squarespace?

Squarespace vai Wordpress.jpg

Jos olet pienyrittäjä ja olet joko tekemässä nettisivuja itse tai ostamassa nettisivujen tuotantoa joltain ulkopuoliselta taholta sinulla on yleensä edessä verkkosivualustan valinta.

Minä suunnittelen ja tuotan verkkosivuja ja verkkokauppoja lähinnä Squarespace ja Shopify -alustoilla, koska olen todennut ne käytännössä monelle pienyrittäjälle parhaiksi vaihtoehdoiksi. En kuitenkaan ikinä lähde tekemään sivustoa ilman keskustelua asiakkaan kanssa alustan valinnasta, koska alustan valintaan vaikuttaa luonnollisesti sivuston tarpeet ja haluan, että asiakas on tietoinen eri vaihtoehdoista ja tekee itse päätöksen. Monesti valinta päätyy kaksintaisteluun nettisivujen kanssa Wordpress vai Squarespace ja verkkokauppojen kanssa Wordpress + Woocommerce vai Shopify. Kirjasin vertailun vuoksi Wordpress ja Squarespace -alustoja ja tässä postauksessa keskityn vertailemaan näitä kahta ihan perusverkkosivujen näkökulmasta. 

Mitä Wordpress ja Squarespace sitten oikein ovat? Wordpress.org on maailman suosituin avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä ja Squarepace maailman suosituin kaupallinen julkaisujärjestelmä. Eli niiden lähestymiset nettisivujen tekemiseen ovat hyvin erilaiset. Wordpress on kädet saveen ja koodaamaan ja valitsemaan hosting -palveluita -tyyppinen ratkaisu. Kun taas Squarespace on helppo ja valmiiksi pureskeltu nettisivujen "rakennuskone", josta saa kaiken samasta paketista valmiina. Wordpressistä on olemassa myös Wordpress.com, joka muistuttaa toimintatavaltaan Squarespacen ideologiaa. 

Lyhyesti alustojen ominaisuudet vertailussa: 

 

Käyttöystävällisyys

 

 

Joustavuus

SQUARESPACE

Helppo yrittäjän päivittää itse
Muokattavuus on rajallista, mutta perustarpeisiin riittävää

WORDPRESS

Päivitys hieman haasteellista ja vaatii monesti koodaustaitoja tai sinun pitää maksaa ammattilaiselle päivityksistä


Rajattomat muokkausmahdollisuudet (jos osaa koodata)

Visuaalisuus

 

Hinta

Rajallinen määrä erilaisia teemoja, mutta ovat hyvin moderneja ja kauniita

 

11-24€ kk-maksu, mutta se kattaa kaiken (hosting, SSL-varmenne, teemat, analytiikka, rajaton liikenne ja levytila yms.)

Hyvin laaja määrä erilaisia valmiiksi koodattuja teemoja, mutta niiden taso vaihtelee

 

0€ kk-maksu, mutta sinun pitää hankkia ulkoisilta tarjoajilta maksullisina hosting, SLL-varmenne,  liikenne ja levytila, ja lisä plugineina mm. analytiikka jne. Yllä mainittuihin menee n. 5-20€ riippuen millaisen setin otat ja paljonko haluat liikennettä ja levytilaa. Lisäksi teemat ovat yleensä kertamaksullisia n. 40-60€. 

 

Puidaan vielä hieman tarkemmin näiden alustojen eroja: 
 

KÄYTTÖYSTÄVÄLLISYYS

 • Wordpressia on mahdollista opetella päivittämään myös itse, mutta se vaatii hieman panostusta ja aikaa oppia sen koukerot. Haittapuolena on se, että käytön opettelu saattaa viedä paljonkin aikaa tai jos et halua alkaa itse opetella käyttöä niin joudut maksamaan jollekin ammattitekijälle pienistäkin muutoksista. 
 • Squarespace on puolestaan äärimmäisen intuitiivinen järjestelmä, jonka käyttö on helppoa ja vaivatonta eikä vaadi lainkaan koodaustaitoja. Jo pienellä käyttökokemuksella voit ihan tekstien ja kuvien lisäksi muokkailla sivujen rakennetta ja sisältöjä haluamasi mukaan.
 • Lisäksi Wordpressissä olet itse vastuussa teemojen ja pluginien päivityksistä ja ajantasaisuudesta kun taas Squarespace hoitaa kaiken automaattisesti puolestasi eli sivusi jokin osio ei yhtäkkiä lakkaa toimimasta tai teema vanhene. 

 

JOUSTAVUUS

 • Koska Wordpress on avoimen lähdekoodin alusta, se tarkoittaa, että sinä tai web-kehittäjäsi pystyy luomaan koodilla täysin uniikin sivuston, mutta sen tekeminen vaatii paljon enemmän työtä (eli on kalliimpaa) ja vaatii koodaustaitoja (eli harvemmin esim. yrittäjä, joka haluaa rakentaa sivut itse haluaa resurssimielessä alkaa opetella koodauksen koukeroita). 
 • Kun taas Squarespace ei ole avoimen lähdekoodin alusta niin siellä muokattavuus on rajoitetumpaa, mutta kokemukseni perusteella perussivuille löytyy kaikki tarvittava. 
 • Wordpressille on tarjolla tuhansia teemoja, mutta teeman valinnassa pitää olla tarkkana, koska jotkut ovat huonosti koodattuja eivätkä toimi kunnolla ja niihin ei ole olemassa asiakastukea. 
 • Squarespacella on rajallisempi määrä teemoja/pohjia mistä valita, mutta ne on koodattu priimakuntoon ja niitä päivitetään jatkuvasti. 

 

VISUAALISUUS

 • Kuten sanottu, teemoja löytyy Wordpressille tuhansia, mutta oikean löytäminen voi olla aikaa vievää ja sen hiominen mieleiseksi vaatii koodaustaitoja. Jos sinä tai palkkaamasi koodaaja ei ole visuaalisella silmällä varustettu henkilö, voi sivustosta tulla sekamelska. Sivujen tekeminen responsiiviseksi (eli sellaiseksi, että se mukauttaa sivuston eri päätelaitteille sopiviksi) saattaa myös olla hankalaa riippuen teemasta.
 • Squarespacen teemavalikoima on suppeampi, mutta kaikki teemat ovat hyvin moderneja, automaattisesti responsiivisia ja helposti brändin tyyliin muokattavia pienelläkin visuaalisella osaamisella. 

 

HINTA

 • Wordpressin kuukausimaksu on 0€, mutta sen ei kannata antaa hämätä, että nettisivujen ylläpito olisi juurikaan halvempaa kuin esim. Squarespacelle tehtynä, koska sinun pitää hankkia ulkoisilta tarjoajilta maksullisina hosting, SLL-varmenne,  liikenne ja levytila, ja lisä plugineina mm. analytiikka jne. jotka Squarespacella sisältyvät kk-hintaan. Tässä kannattaa huomioida myös se, että sinulla tulee laskuja maksettavaksi useista eri tahoista versus, että kaikki olisi samasta. 
 • Squarespacen kk-maksu on 11-24€ riippuen millaisen paketin valitset, mutta se kattaa kaiken (hosting, SSL-varmenne, teemat, analytiikka, rajaton liikenne ja levytila yms.). Saatat päätyä maksamaan himpun verran enemmän kuin Wordpressilla tehdystä sivustosta per/kk, mutta jo Squarespacen tarjoaman asiakastuen ja käyttöhelppouden takia se on mielestäni kannattavaa. 

 

SUOSITUKSENI

Jos olet teknisesti suuntautunut tai tarvitset sivut, jotka vaativat teknisiä ratkaisuja, eri ohjelmien integraatioita tai haluat muuten vaan luoda täysin oman suunnitelmasi mukaiset sivut niin Wordpress on sinulle paras vaihtoehto. Jos teet sivut itse, varaudu panostamaan siihen reilusti ajallisesti ja jos taas ostat palvelun joltakin muulta, voit olettaa, että sillä sivujen tekeminen saattaa maksaa enemmän kuin Squarespacelle tehdyt sivut.

Jos taas olet vähän kuin minä ja sinulle riittää kauniit ja selkeät sivut, joita on helppo itse päivittää suosittelen valitsemaan Squarespacen. Jos päädyt tekemään sivut itse, Squarespace tarjoaa tosi kattavat ohjeet jos tulee vaikeuksia. Jos taat päädyt maksamaan jollekin sivujen teosta, voit silti jatkossa päivittää sivuja itse, vaikka et olekaan rakentanut koko sivustoa. Sen käyttö on sen verran helppoa ja huoletonta, että maksasin siitä tuplat verrattuna Wordpressiin, koska se säästää minulle niin paljon aikaa päivitystyössä ja voin keskittyä siihen olennaiseen eli nettisivujen sisältöön. Nämä minun sivuni ovat esimerkki Squarespacelle tehdyistä sivuista - Me likey :)