Kuvapankkikuvien vs. omien valokuvien käyttö - case Torikadun Liikuntakeskus

 
torikatu2.jpg
torikatu3.jpg
torikatu1.jpg

Kun pieni ja/tai uusi yritys tekee nettisivuja tai esiintyy sosiaalisen median kanavissa monesti nousee kysymys mistä saada kuvamateriaalia kun takana ei ole ison yrityksen tuomaa sisältöä / tukea kuvamateriaalin suhteen. Yleisesti ottaen on aina järkevää käyttää ammattivalokuvaajaa tai valokuvauksen harrastajaa kun on kyse yrityksen viestinnästä, jotta a) kuvat ovat oikeista ihmisistä ja paikoista ja että b) kuvat ovat laadukkaita. Mutta ammattivalokuvaajan käyttö ei ole aina mahdollista joko taloudellisista tai aikataulullisista syistä. Silloin voi olla hyödyllistä ostaa kuvia kuvapankista tai käyttää ilmaisia kuvapankkeja tukemaan yrityksen kuvamaailmaa.

Torikadun Liikuntakeskus on liikuntakeskus Hyvinkäällä. Siellä käyvät asiakkaat kiittelevät kuntokeskusta eniten sen helposti lähestyttävyydestä ja lämpimästä tunnelmasta. Torikadun Liikuntakeskus käyttää markkinoinnissaan pääasiassa valokuvia, jotka on otettu heidän omasta henkilökunnasta ja heidän keskuksestaan, koska se ylläpitää ja luo heidän brändille ominaisia tunnuspiirteitä - sitä lämmintä tunnelmaa ja ihmisten välistä kanssakäymistä. Toisaalta, joskus on tilanteita, että kuvapankkikuvat ovat hyödyksi. Esimerkiksi Torikadun Liikuntakeskuksen tapauksessa heillä on yhteistyötä paikallisen golf-klubin kanssa ja he tarvitsevat silloin tällöin golf-aiheista kuvaa tukemaan aiheen viestintää. Koska golf ei kuulu heidän ydintekemiseen ja golf-aiheinen kuva voi olla hankalakin järjestää käytännössä, on tällaisessa tapauksessa järkevää ostaa kuva kuvapankista. Kuvan käytön laajuuden tulee olla suhteessa suurempi, jos sen tuottamiseen panostetaan paljon. Kun taas jos kuvan käyttö on vähäistä tai pienessä roolissa, ei ole kustannustehokasta panostaa siihen mittavalla valokuvauksella. Joskus voi myös olla tarvetta kuvien vaihtelulle eikä ole aikataulullisesti järkevää järjestää kuvauksia valokuvaajan kanssa, voi kuvapankkikuvan hankkiminen tulla hyvinkin kyseeseen. Kun omien kuvien ja kuvapankkikuvien käyttö ovat sopivassa suhteessa ja samaa visuaalista maailmaa, voivat ne tukea toisiaan ja parhaimmillaan tehostaa yrityksen toimintaa.

Kuvapankkikuvien käytössä kannattaa kuitenkin olla varovainen, koska jos yritys käyttää paljon kuvapankkikuvia se kadottaa nopeasti realistisen tuntuman yrityksestä ja muuttuu vaikeammin lähestyttäväksi. Myös visuaalinen maailma on vaikea pitää eheänä jos käytetään paljon eri valokuvaajien eri paikoissa eri aiheista ottamia valokuvia. Ihmiset kiinnostuvat ihmisistä, joten on aina arvokkaampaa jos yrityksen kuvissa esiintyy yrityksen oikeita työntekijöitä ja asiakkaita.

Yllä mainituista syistä suosittelen ensisijaisesti käyttämään omia valokuvia ja suosimaan kuvapankkikuvia vain silloin kun

  • kuva ei ole yrityksen tärkeimpiä edustuskuvia

  • kuva ei esiinny toistuvasti suuressa roolissa yrityksen viestinnässä

  • kuva istuu saumattomasti yrityksen visuaaliseen maailmaan

  • kuvassa esiintyvät asiat eivät anna väärää kuvaa yrityksestä (esim. Torikadun Liikuntakeskuksen tapauksessa kuvapankkikuvissa ei mielellään saisi näkyä liian tunnistettavia kuvia kuntosalista tai jumppasaleista, jotta ne eivät ole ristiriidassa todellisuuden kanssa. Jos liikuntakeskuksessa on oikeasti jumppasaleissa tummanruskea lattia, olisi outoa, että yrityksen edustuskuvissa lattiat olisivat vaaleita)

Kuvapankkikuvia käytettäessä tulee aina

  • tarkistaa kuvienkäyttöoikeudet, että niillä on oikeudet niihin medioihin ja tarkoituksiin missä olet kuvaa käyttämässä

  • miettiä kuvan koko, jossa kuvaa tarvitaan (esim. nettiin riittää pieniresoluutioinen kuva, mutta lehtimainokseen resoluution pitää olla suuri)

  • verrata hintaa käyttötarpeeseen (ei kannata maksaa kalliista kuvasta, jos käytät sitä vain kerran, toisaalta edullisia yrityksen kuvamaailmaan hyvin istuvia kuvia voi ostaa vaikka pari varastoonkin)

Hyväksi toteamiani kuvapankkeja ovat: 

Jos käytät valokuvaajaa yrityksen kuvamaailman kuviin, kannattaa ennen sopimusta/suunnittelusessiota miettiä tarkkaan millaisia kuvia tarvitaan. Koita miettiä myös hieman ajassa eteenpäin mihin käyttötarkoituksiin kuvia voisi tarvita. Yleensä on kustannustehokkaampaa ottaa enemmän kuvia kerralla kuin järjestää useat eri kuvaukset.